fbpx
Cum întreținem bateria mașinii în sezonul cald?

Cum întreținem bateria mașinii în sezonul cald?

Bateria auto este una dintre cele mai imporante elemente ale unei mașini și poate avea de suferit dacă nu este întreținută în mod corespunzător, mai ales în zilele călduroase de vară. Temperatura ideală a acesteia este între 19 și 32 de grade Celsius și, prin urmare, zilele caniculare pot pune în pericol durata de viață a acumulatorului auto.

Articolul de față sintetizează cele mai importante informații și sfaturi în ceea ce privește întreținerea bateriei auto în sezonul cald. Durata de viață a acesteia variază, de regulă, între 3 și 5 ani, însă poate fi influențată și de o multitudine de factori, cum ar fi condițiile meteorologice și obiceiurile de rulare.

Baterii auto – Ce sunt și ce rol au?

Bateria auto reprezintă un acumulator cu încărcare rapidă, ce transformă energia chimică în energie electrică. Bateria mașinii are un rol foarte important în funcționarea automobilului, întrucât aceasta furnizează cantitatea necesară de curent pentru a porni motorul, luminile și a pune în funcțiune elementele electrice de la nivelul bordului.

O baterie este formată din plăcuțe de plumb sau dioxid de plumb așezate într-o casetă de plastic, care, la rândul ei, este suspendată într-un amestesc de acid sulfuric și apă. Acest amestesc creează o soluție electrolitică, ce permite electronilor să circule între plăcuțe, generând electricitate.

Totul despre bateria masinii: cum functioneaza, ce durata de viata are si cate tipuri sunt
Sursa: dailydriven

Recomandări pentru a prelungi durata de viață a bateriei.

  • Menține bateria la o temperatură cât mai joasă

Cel mai simplu lucru pe care îl poți face pentru a menține temperatura bateriei cât mai scăzută pe timpul verii este să parchezi mașina mereu la umbră. Astfel, bateria nu se va supraîncălzi, iar tu te vei bucura de o temperatură confortabilă în interiorul mașinii atunci când pornești la drum. Din cauza temperaturilor ridicate, lichidul poate ajunge să se evapore, și astfel structura internă a bateriei are de suferit.

  • Evită drumurile scurte

Atunci când mașina pornește consumă o cantitate mare de electricitate și, prin urmare, sistemul de încărcare intră în acțiune pentru a ajuta bateria. Drumurile scurte și dese nu sunt tocmai benefice, întrucât bateria nu are timpul necesar să se încarce și să atingă nivelul adecvat. De aceea este recomandat să nu parcurgem drumuri scurte cu multe staționări și porniri.

  • Curăță regulat bateria

Menține pe cât de mult posibil bateria curată, pentru a nu lăsa mizeria să se adune și să consume bateria mașinii. Mizeria adunată poate acționa ca un izolator termic și poate duce la o încălzire excesivă.

  • Verifică mereu dacă sistemul electric funcționează în parametrii normali

Asigură-te că sistemul electric se încarcă la viteza recomandată. Evită supraîncărcarea deoarece aceasta poate duce la defectarea bateriei.

Cum influențează căldura excesivă durata de viață a bateriei?

Temperaturile foarte ridicate și supraîncărcarea sunt două dintre cele mai des întâlnite cauze care determină scurtarea vieții bateriei. Din cauza temperaturilor ridicate, fluidul bateriei se evaporă și afectează, astfel, structura internă. Funcționarea defectuasă a regulatorului de tensiune va duce la o rată de încărcare mult prea mare, lucru ce va scurta viața bateriei în scurt timp.

Deși majoritatea șoferilor consideră că vremea foarte rece este principalul vinovat al problemelor apărute legate de baterie, specialiștii susțin că perioadele caniculare din timpul verii constituie principala cauză a defectării acesteia. Într-adevăr, temperaturile scăzute solicită mai mult efort din partea bateriei, întrucât uleiul se îngroașă, iar motorul pornește mai greu, însă, acest lucru nu duce neapărat la defectarea bateriei.

Semne că bateria e „pe moarte”

  • Motorul pornește greu sau din mai multe încercări;
  • Apar probleme cu dispozitivele electrice, precum: scăderea intensității luminilor odată ce este pornit ventilatorul sau radioul;
  • Martorul de baterie rămâne aprins și după ce motorul pornește;
  • Nu mai pornește motorul deloc.

De asemenea, în cazul în care bateria nu a fost schimbată vreme de mulți ani, verificați dacă funcționează corespunzător sau nu. Dacă electromotorul se învarte lent și scoate un sunet ciudat, acest lucru poate arăta prezența coroziunii la conexiuni sau a unei baterii pe moarte. Mergeți în acest caz și schimbați-o în cel mai scurt timp. Nu așteptați să fiți lăsat în drum. Dacă nu sunteți sigur că bateria este în regulă, vă așteptăm la Smart Service pentru a vă ajuta.

LEAVE A COMMENT

Your comment will be published within 24 hours.

PROGRAMARE ONLINE

Faceti o programare online si va vom contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.

FACETI O PROGRAMARE
ULTIMELE POSTARI

Fii la curent cu ultimele noastre realizari sau profita de indrumarea mecanicilor nostri!

2019 © SMARTservice