fbpx
Inmatricularea unui vehicul in 2021: acte si pasi de urmat
 • 23577
 • 0

Inmatricularea unui vehicul in 2021: acte si pasi de urmat

Acest articol vine in ajutorul proprietarilor si conducatorilor de autovehicule noi sau second-hand care doresc sa inmatriculeze definitiv o masina in Romania in 2021, indiferent de locul de provenienta al acesteia (Romania, Uniunea Europeana sau spatiul non-Euro) si contine toate informatiile necesare, inclusiv modele de documente de care veti avea nevoie la biroul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din judetul de care apartineti.

Conform Codului Rutier, inainte de a putea pune un autovehicul in circulatie, inmatricularea acestuia este obligatorie, iar acest lucru trebuie facut de proprietarul, delegatul sau detinatorului unui mandat de utilizare al autovehiculului. 

Inmatricularea in Romania

Deoarece in Romania inmatricularea masinii nu se face precum in alte tari Europene, in baza seriei de sasiu, ci este nominala, inmatricularea se face de fiecare data cand proprietarul se schimba. Pentru a putea trece prin acest proces cu usurinta si fara batai de cap, proprietarii si conducatorii de autovehicule trebuie sa stie care sunt pasii de urmat in vederea inmatricularii, care sunt documentele de care au nevoie si la ce riscuri se expun in cazul nerespectarii prevederilor legate de inmatricularea unui autovehicul.

In cazul in care proprietarul merge la DRPCIV sa inmatriculeze autovehiculul, nu are nicio importanta daca masina este noua sau daca este cumparata la mana a doua, obligatia de a o inmatricula ramane in vigoare. In urma inmatricularii, proprietarul autovehiculului i se va elibera certificatul de inmatriculare si placutele de inmatriculare pe care acesta le solicita. Totodata, transcrierea masinii se va consemna in certificatul de inmatriculare, dar si in cartea de identitate a masinii. 

In ceea ce priveste placutele de inmatriculare, pentru a putea identifica un numar inmatriculare disponibil puteti verifica direct pe site-ul DRPCIV, le secțiunea „Verificare disponibilitate numar” (vezi aici).

Care este diferenta dintre certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a vehicului?

Certificatul de inmatriculare este acel document pe care agentii de Politie vi-l vor cere in momentul in care se efectueaza un control si contine informatii legate de inmatriculare, respectiv: numar de inmatriculare, data primei inmatriculari in Romania, datele tehnice ale masinii, cat si data expirarii Inspectiei Tehnice Periodice.

Cartea de identitate a vehicului este documentul care atesta dreptul de proprietate asupra masinii/ autoutilitarei/ remorcii si contine datele tehnice ale masinii, datele de identificare ale sale, cat si detalii despre proprietarul/ proprietarii vehicului. Acest document nu se schimba la vanzarea automobilului, ci se transfera de fiecare data cand vehiculul este inmatriculat noului proprietar. 

Masini second hand

In cazul in care masina este cumparata la mana a doua, datele referitoare la noul proprietar se vor inscrie in baza de date nationala care se ocupa cu evidenta permiselor de conducere si cu vehiculele inmatriculate, baza de date care tine de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor sau DRPCIV. Totodata, calitatea de titular al inmatricularii al fostului proprietar va inceta. Acest lucru este datoria noului proprietar, cererea trebuind sa fie facuta la cel mult 90 de zile de la data dobandirii proprietatii asupra vehiculului de noul proprietar. 

Pasi de urmat si acte necesare inmatriculare auto?

Ordinul MAI nr. 1501 din 2006 este documentul oficial care contine toate detaliile privind procedura de inmatriculare, inregistrare, radiere si eliberare a autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor. 

In vederea inmatricularii unui vehicul in Romania, documentele de care aveti nevoie difera in functie de mai multi factori: tara de provenienta a masinii, daca sunteti primul proprietar sau nu si daca proprietarul este persoana fizica sau persoana juridica. 

A. Vehiculul este cumparat din Romania sau dintr-un stat al Uniunii Europene
In acest caz, aveti nevoie de urmatoarele documente inmatriculare auto: 

 • Cererea solicitantului, asa cum este prevazul in anexa la Ordinul numarul 1501/2006, pe care o puteti descarca sau printa de aici. O cerere inmatriculare auto 2021 (model completat) puteti vedea aici.

 • Fisa de inmatriculare a vehiculului, completata cu datele proprietarului si vizata de organul fiscal al autoritatilor locale (Viza trebuie pusa de catre primaria de care apartineti sau de care apartine compania pe care o reprezentati). O fisa inmatriculare auto 2021 puteti descarca si printa de aici. Un model completat de fisa de inmatriculare puteti vedea aici.

 • Cartea de identitate a vehicului, in original si in copie. In cazul unui vehicul achizitionat dintr-un stat al Uniunii Europene, va recomandam sa aveti la dumneavoastra atat cartea de identitate a vehicului din Romania, cat si cea din UE, in original si in copie.

 • Documentul care sa ateste dreptul de proprietate asupra vehicului, in formatul prevazut de lege, in original si in copie. Este vorba de actele de vanzare-cumparare (contract sau factura).  

 • Actul de identitate al solicitantului (buletin de identitate, carte de identitate), in original si in copie.

 • Documentul care atesta efectuarea Inspectiei Tehnice Periodice, valabil la data solicitarii de inmatriculare. Exceptie de la obligatia de a prezenta acest document fac autovehiculele si remorcile noi. 

 • Copia politei de asigurare de raspundere civila auto (RCA), pe numele proprietarului vehiculului si valabil la data solicitarii de inmatriculare. De mentionat este faptul ca nu exista o perioada minima obligatorie de valabilitate a asigurarii RCA, ci doar ca trebuie sa fie valabila in data in care se face inmatricularea. 

 • Dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare (talon auto), care poate diferi de la caz la caz. Puteti efectua aceasta plata la casieria ANAF in orasul sau resedinta de judet de care apartineti sau la Posta Romana, cu mentiunea ca in cazul in care platiti la posta, veti fi taxat cativa lei in plus. Acest lucru costa 37 de lei, in cazul in care platiti la Finante.

 • Dovada platii contravalorii placutelor cu numar de inmatriculare. Aceasta plata poate fi efectuata in momentul in care depuneti actele la ghiseul de inmatriculari al DRPCIV. Costul este de ±40 lei sau 85 lei in cazul numarelor preferentiale. 

 • Certificatul de autenticitate, eliberat de Registrul Auto Roman. Exceptie fac vehiculele noi, cele istorice si cele destinate competitiilor sportive.

 • Procura speciala, daca este cazul.

Atentie! Masini aduse pe platforma

Chiar daca am mentionat acest lucru la punctul 2, aveti grija sa prezentati si documentul de inmatriculare eliberate de autoritatile straine, atat in original si in copie, dar si placutele de inmatriculare.
In cazul in care masina a fost adusa pe platforma sau nu mai aveti placutele de inmatriculare eliberare de autoritatile straine, aveti nevoie si de o declaratie care sa mentioneze acest lucru. Aceasta declaratie o puteti descarca si imprima de aici.

In atentia persoanelor juridice

In cazul inmatricularii unui vehicul apartinand unei persoane juridice, veti avea obligatia sa prezentati si o copie a Cerficatului de Inregistrare Fiscala (CIF), cunoscut si sub numele de Cod Fiscal, CUI (Certificat Unic de Inregistrare). Puteti vedea cum arata acesta, dand click aici.

Totodata, daca firma este platitoare de TVA, trebuie sa prezentati si o copie a Certificatului de inregistrare in scopuri de TVA. Pentru a vedea cum arata acesta, dati click aici.

B. Vehiculul este cumparat dintr-un stat din afara Uniunii Europene
In acest caz, pe langa documentele mentionate anterior la punctul A, persoana care solicita inmatricularea sa prezinte si dovada efectuarii formalitatilor vamale. Aceste formalitati de care este vorba sunt cele de import definitiv si temporar, asa cum prevede legea in vigoare. Dovada efectuarii acestor formalitati trebuie sa fie prezentata in original si in copie legalizata a acesteia. 

Important! Este obligatoriu sa prezentati documentele de inmatriculare eliberate de autoritatile straine, impreuna cu placutele cu numarul de inmatriculare,

Ce riscuri pot aparea daca nu se respecta normele privind inmatricularea vehiculului?

Riscurile la care va expuneti daca nu respectati normele de inmatriculare sunt diverse si pot fi:

 • Amenda intre 580 si 725 de lei in cazul in care nu indepliniti obligatia de a solicita autoritatilor in termenul prevazut de lege eliberarea unui nou certificat de inmatriculare sau in cazul in care acestea nu mai corespund din punct de vedere al formei si continutului celor in vigoare sau daca au fost declarate pierdute, deteriorate sau furate.
 • Amenda intre 870 si 1160 de lei in cazul in care nu indepliniti obligatia de a preschimba certificatul de inmatriculare sau de a inregistra vehiculul, tractorul agricol sau forestier sau remorca cu una, doua sau mai multe axe in cazurile prevazute de legea in vigoare.
 • Amenda intre 1305 si 2900 de lei in cazul in care conduceti un vehicul cu dreptul de inmatriculare suspendat, spre exemplu atunci cand Inspectia Tehnica Periodica sau polita de asigurare obligatorie nu mai este valabila.

  Exista si alte sanctiuni pentru alte fapte cu privire la inmatriculare sau nerespectarea regimului juridic privind inmatricularea, acestea de mai sus fiind doar cateva exemple.

Nota:
Acest articol are rol informativ are scopul de a ajuta persoanele interesate in a-si inmatricula vehiculul in Romania in 2021. Smart Service Barlad nu este raspunzator in caz de erori sau omisiuni ale informatiilor prezente in acest articol. De asemenea, Smart Service Barlad nu poate fi tinut raspunzator pentru acuratetea, erorile, actualizarea si disponibilitatea informatiilor existente in acest articol sau pentru orice decizie facuta pe baza informatiilor continute de acest articol sau de folosirea informatiilor din articol de catre o parte terta.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati documentatia pusa la dispozitia dumneavoastra de catre organele acreditate, respectiv de catre Directia de Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule. Informatii actualizate puteti gasi pe pagina oficiala DRPCIV si in sectiunea de Documente necesare pentru inmatriculari a DRPCIV.

LEAVE A COMMENT

Your comment will be published within 24 hours.

2019 © SMARTservice