fbpx
Sezonul cald și instalația de climatizare. Mașina ta e pregătită?

Sezonul cald și instalația de climatizare. Mașina ta e pregătită?

Odată cu apariția sezonului cald, mașina ta necesită o atenție deosebită și, neapărat, o vizită la Smart Service pentru verificarea instalației de climatizare. 

Pentru mulți dintre noi, utilizarea mașinii nu mai este un moft, ci o necesitate. Petrecem timp la volan aproape zi de zi, iar funcționarea normală a aerului condiționat este esențială, mai ales în zilele cu temperaturi ridicate.

De ce e important să verificăm periodic instalația de climatizare din mașină?

Cel mai adesea, principalul motiv care ne determină să mergem să verificăm dacă sistemul de climatizare al automobilului funcționează în parametrii normali este asigurarea propriului confort termic și eliminarea mirosului neplăcut în timpul călătoriilor.

De asemenea, aspectele ce țin de sănătate sunt foarte important de luat în considerare. Igienizarea periodică a instalației de climatizare este impetuos necesară pentru a elimina riscul de a ne expune la boli pulmonare, cauzate de bacteriile dezvoltate în interiorul sistemului de climatizare.

În plus, funcționarea corespunzătoare a acestuia va duce la îmbunătățirea semnificativă a ratei consumului de carburant și protejarea mediului înconjurător.

Așadar, această verificare periodică nu trebuie neglijată, întrucât de ea depinde atât sănătatea noastră, cât și confortul pe parcursul călătoriilor și ne ferește de eventuale neplăceri.

Fă o programare acum!

Cum funcționează sistemul de climatizare?

Sistemul de aer condițional al automobilului poate fi privit ca un circuit etanș și extrem de rapid, ce conține două radiatoare legate prin conducte, prin care circulă agentul de răcire, numit freon. 

Întâi de toate, freonul trece prin compresor și se încălzește puternic, producându-se o presiune foarte mare. Freonul ajunge mai apoi prin conducte la condensator, transformându-se cu ajutorul ventilatoarelor în lichid, prin condensare. Ulterior, lichidul este filtrat de impurități și circulă de la radiatorul de aer condiționat poziționat la motor, până la radiatorul din bordul mașinii, trecând printr-o valvă de expansiune. Lichidul sub presiune este transformat într-un gaz rece și continuă către evaporatorul care ne asigură efectiv temperatura dorită în interiorul mașinii. 

Procesul de răcire se reia, astfel, în mod continuu, iar noi ne putem bucura de confortul termic necesar, mai ales în zilele cu temperturi ridicate.

Sursa: Autolatest

Cum ne dăm seama dacă ceva e în neregulă ?

Temperatura din mașină este un prim aspect care semnalează că instalația de climatizare are o problemă. În cazul în care pornim aerul condiționat, iar acesta suflă aer, însă nu răcește, este absolut necesară o vizită la un service auto pentru a putea identifica care este sursa problemei. Cel mai adesea, printre motivele principale care determină apariția acestei probleme se numără fie pierderea proprietăților freonului și necesitatea reîncărcării acesteia, fie existența unei defecțiuni la unul dintre componentele sistemului de climatizare. În unele cazuri mai nefericite, cauza poate fi chiar apariția unei fisuri la nivelul sistemului, intervenție ce presupune mai mult de lucru și care este mai costisitoare.

Scurgerile vizibile în mașină reprezintă o altă situație cu care ne putem confrunta la nivelul instalației de climatizare, fapt ce semnalează un nivel scăzut al freonului. Aceste scurgeri pot apărea în gurile de aerisire, în jurul compresorului sau chiar în mașină. 

De asemenea, în cazul în care activați aerul condiționat al mașinii și nu auziți cuplajul ambreiajului electromagnetic, înseamnă că nu există suficient freon în instalație.

Care sunt etapele încărcării cu freon ?

  • Conectare. Echipamentul de încărcare freon se conectează la instalația de aer condiționat a mașinii.
  • Evacuarea freonului. Se scoate freonul vechi și uleiul din sistem cu ajutorul unui echipament special.
  • Vidarea sistemului. Sistemul se videază pentru a îndepărta umiditatea și pentru a detecta eventualele scurgeri.
  • Umplerea instalației de AC. Se efectuează alimentarea cu freon și ulei nou pentru compresor, în cantitatea prescrisă de către producător.
  • Testul de funcționare. Se testează dacă sistemul funcționează corect și se realizează verificarea parametrilor funcționali ai instalației.
  • Deconectare și verificare finală.

LEAVE A COMMENT

Your comment will be published within 24 hours.

2019 © SMARTservice