- februarie 8, 2020
- By Smart Service
- In Inmatriculare auto
- Tags acte inmatriculare, inmatriculare auto, inmatriculare auto 2020
- 35843
- 4
Acest articol vine in ajutorul proprietarilor si conducatorilor de autovehicule noi sau second-hand care doresc sa inmatriculeze definitiv o masina in Romania in 2020, indiferent de locul de provenienta al acesteia (Romania, Uniunea Europeana sau spatiul non-Euro) si contine toate informatiile necesare, inclusiv modele de documente de care veti avea nevoie la biroul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din judetul de care apartineti.
Conform Codului Rutier, inainte de a putea pune un autovehicul in circulatie, inmatricularea acestuia este obligatorie, iar acest lucru trebuie facut de proprietarul, delegatul sau detinatorului unui mandat de utilizare al autovehicului.
Deoarece in Romania inmatricularea masinii nu se face precum in alte tari Europene, in baza seriei de sasiu, ci este nominala, inmatricularea se face de fiecare data cand proprietarul se schimba. Pentru a putea trece prin acest proces cu usurinta si fara batai de cap, proprietarii si conducatorii de autovehicule trebuie sa stie care sunt pasii de urmat in vederea inmatricularii, care sunt documentele de care au nevoie si la ce riscuri se expun in cazul nerespectarii prevederilor legate de inmatricularea unui autovehicul.
In cazul in care proprietarul merge la DRPCIV sa inmatriculeze autovehiculul, nu are nicio importanta daca masina este noua sau daca esti cumparata la mana a doua, obligatia de a o inmatricula ramane in vigoare. In urma inmatricularii, proprietarul autovehiculului i se va elibera certificatul de inmatriculare si placutele de inmatriculare pe care acesta le solicita. Totodata, transcrierea masinii se va consemna in certificatul de inmatriculare, dar si in cartea de identitate a masinii.
Certificatul de inmatriculare este acel document pe care agentii de Politie vi-l vor cere in momentul in care se efectueaza un control si contine informatii legate de inmatriculare, respectiv: numar de inmatriculare, data primei inmatriculari in Romania, datele tehnice ale masinii, cat si data expirarii Inspectiei Tehnice Periodice.
Cartea de identitate a vehicului este documentul care atesta dreptul de proprietate asupra masinii/ autoutilitarei/ remorcii si contine datele tehnice ale masinii, datele de identificare ale sale, cat si detalii despre proprietarul/ proprietarii vehicului. Acest document nu se schimba la vanzarea automobilului, ci se transfera de fiecare data cand vehiculul este inmatriculat noului proprietar.
In cazul in care masina este cumparata la mana a doua, datele referitoare la noul proprietar se vor inscrie in baza de date nationala care se ocupa cu evidenta permiselor de conducere si cu vehiculele inmatriculate, baza de date care tine de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor sau DRPCIV. Totodata, calitatea de titular al inmatricularii al fostului proprietar va inceta. Acest lucru este datoria noului proprietar, cererea trebuind sa fie facuta la cel mult 90 de zile de la data dobandirii proprietatii asupra vehiculului de noul proprietar.
Ordinul MAI nr. 1501 din 2006 este documentul oficial care contine toate detaliile privind procedura de inmatriculare, inregistrare, radiere si eliberare a autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor.
In vederea inmatricularii unui vehicul in Romania, documentele de care aveti nevoie difera in functie de mai multi factori: tara de provenienta a masinii, daca sunteti primul proprietar sau nu si daca proprietarul este persoana fizica sau persoana juridica.
A. Vehiculul este cumparat din Romania sau dintr-un stat al Uniunii Europene
In acest caz, aveti nevoie de urmatoarele documente:
Chiar daca am mentionat acest lucru la punctul 2, aveti grija sa prezentati si documentul de inmatriculare eliberate de autoritatile straine, atat in original si in copie, dar si placutele de inmatriculare.
In cazul in care masina a fost adusa pe platforma sau nu mai aveti placutele de inmatriculare eliberare de autoritatile straine, aveti nevoie si de o declaratie care sa mentioneze acest lucru. Aceasta declaratie o puteti descarca si imprima de aici.
In cazul inmatricularii unui vehicul apartinand unei persoane juridice, veti avea obligatia sa prezentati si o copie a Cerficatului de Inregistrare Fiscala (CIF), cunoscut si sub numele de Cod Fiscal, CUI (Certificat Unic de Inregistrare). Puteti vedea cum arata acesta, dand click aici.
Totodata, daca firma este platitoare de TVA, trebuie sa prezentati si o copie a Certificatului de inregistrare in scopuri de TVA. Pentru a vedea cum arata acesta, dati click aici.
B. Vehiculul este cumparat dintr-un stat din afara Uniunii Europene
In acest caz, pe langa documentele mentionate anterior la punctul A, persoana care solicita inmatricularea sa prezinte si dovada efectuarii formalitatilor vamale. Aceste formalitati de care este vorba sunt cele de import definitiv si temporar, asa cum prevede legea in vigoare. Dovada efectuarii acestor formalitati trebuie sa fie prezentata in original si in copie legalizata a acesteia.
Important! Este obligatoriu sa prezentati documentele de inmatriculare eliberate de autoritatile straine, impreuna cu placutele cu numarul de inmatriculare,
Ce riscuri pot aparea daca nu se respecta normele privind inmatricularea vehiculului?
Riscurile la care va expuneti daca nu respectati normele de inmatriculare sunt diverse si pot fi:
Nota:
Acest articol are rol informativ are scopul de a ajuta persoanele interesate in a-si inmatricula vehiculul in Romania in 2020. Smart Service Barlad nu este raspunzator in caz de erori sau omisiuni ale informatiilor prezente in acest articol. De asemenea, Smart Service Barlad nu poate fi tinut raspunzator pentru acuratetea, erorile, actualizarea si disponibilitatea informatiilor existente in acest articol sau pentru orice decizie facuta pe baza informatiilor continute de acest articol sau de folosirea informatiilor din articol de catre o parte terta.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati documentatia pusa la dispozitia dumneavoastra de catre organele acreditate, respectiv de catre Directia de Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule. Informatii actualizate puteti gasi pe pagina oficiala DRPCIV si in sectiunea de Documente necesare pentru inmatriculari a DRPCIV.
Faceti o programare online si va vom contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.
FACETI O PROGRAMARE
4 COMMENTS
Cristina
august 10, 2020, 6:32 pm REPLYFoarte util! Mulțumim!
Mario
septembrie 12, 2020, 8:12 am REPLYBuna ziua. Am citit si varianta ca 30 de zile pentru a inregistra autoturismul la primarie si 90 de zile pentru a inregistra la politie. Sau sunt 90 de zile in care trebuie sa ajungi si la primarie si la politie? Multumesc
Dinu Loredana
iulie 30, 2021, 2:58 pm REPLYBuna ziua as vrea sa ma înregistrez pentru numere roșii și imatriculare
Ionuț
octombrie 11, 2022, 12:06 am REPLYSalutare eu am cumpărat un nisan de la un parc autocu factura și a fost adusa din Germania pe Platforma Am făcut rar cu succes, am înregistrat-o la Primărie cu succes.
Doresc sa știu dacă am nevoie de certificat tva ca am văzut ceva pe site de tva.