fbpx
Cum sa va igienizati masina pentru a reduce riscul de coronavirus?
  • 1328
  • 0

Cum sa va igienizati masina pentru a reduce riscul de coronavirus?

Sursa: iStock/GettyImages

Unele suprafete din interiorul masinii dumneavoastra pot fi deteriorate de anumite substante de curatare — aveti in articolul urmator cateva sfaturi.

In aceste zile, este imposibil sa deschideti televizorul, radioul, vreun site de stiri sau sa discutati cu un vecin fara a auzi despre coronavirus (COVID-19). Ce este ea? Iti poate “atinge” autoturismul?

Noi la Smart Service Barlad vrem sa va ajutam sa luati decizii informate bazate pe cele mai bune practici de a va mentine autovehiculul cat de curat posibil in vederea reducerii riscului infectarii cu acest nou virus. 

Ce este coronavirus?

Coronavirusurile sunt virusuri care circula printre oameni si care pot provoca afectiuni usoare, similar cu raceala comuna. Noul coronavirus este o tulpina noua a virusului, neidentificata anterior si care a fost descoperit pentru prima data in orasul Wuhan, provincia Hubei din China. 

Primele infectii au fost atribuite legaturii cu o piata de animale vii. Acest virus se raspandeste cu rapiditate de la persoana la persoana si in intreaga comunitate. Pentru a tine coronavirus sub control, recomandarile sunt de a ne auto-izola si a curata suprafetele cu care intram in contact timp de 14 zile. 

In cazul in care aveti simptome, consultul unui medic si efectuarea de teste medicale va va asigura ca ati trecut de perioada de infectie sau ca nu transportati virusul. In orice caz, este esential sa mentineti interactiunea cu alte persoane si suprafete la un minimum pentru a diminua riscul de infectare.

Conform Ministerului Sanatatii, din cauza capacitatii slabe de supravietuire a virusului pe suprafete, exista un risc foarte scazut de a contracta virusul de pe produse ambalate si expediate pe o perioada de cateva zile sau saptamani la temperatura ambientala. In prezent, nu exista dovezi privind transmiterea COVID-19 prin receptionarea de marfuri importate din tarile afectate de coronavirus si nici nu exista cazuri de coronavirus in Romania legate de importul de astfel de marfuri.

Se poate “infecta” masina mea de coronavirus?

Nu se va intampla nimic cu autovehiculul, camionul sau SUV-ul dumneavoastra in cazul in care coronavirus patrunde in acesta. In schimb, daca nu este curatat corespunzator, vehiculul dumneavoastra ar putea deveni un mediu propice dezvoltarii coronavirus si a altor infectii sau germeni. Din acest motiv, sugeram sa folositi gel sau un servetel dezinfectant pentru a igieniza interiorul masinii sau cel putin, zonele care sunt cele mai frecvent atinse. O regula buna este curatarea tuturor suprafetelor cu care aveti des contact si igienizarea mainilor din ora in ora. 

Aceste lucruri se aplica si mai mult in cazul autovehiculelor de inchiriat, vehiculelor de tip ride-sharing, precum Uber si Lyft, dar si a trotinetelor, bicicletelor de inchiriat si taxiurilor. Asigurati-va ca igienizati sau dezinfectati fiecare zona pe care mainile dumneavoastra sau a clientilor o ating in mod frecvent. Acestea includ manerele usilor, butoanele de blocare-deblocare usi, catarama si centura de siguranta, butoanele sau manivelele geamurilor, oglinzile, butoanele de la radio sau navigatie, cele de la sistemul de climatizare si nu numai.

SFAT: Nu recomandam sa tineti in masina o sticla mare de dezinfectant cu pompa. Caldura se poate acumula si poate face ca alcoolul din dezinfectant sa “fiarba”, creand presiune in sticla. Acest lucru poate determina sticla sa curga si sa va supuna la o sesiune inutila de curatare. E o ideea mai buna sa tineti in masina o sticluta de dimensiuni mici, astfel putand sa o luati asupra dumneavoastra si in cazul in care sunteti la birou, pe drum sau in casa. 

Care este cel mai bun mod de a va curata vehiculul pentru a reduce raspandirea coronavirusului?

Alcoolul este cel mai indicat pentru a fi utilizat in habitaclul masinii sau SUV-ului dumneavoastra. Este cel mai utilizat produs de curatare folosit si de producatorii de interioare auto. Nu trebuie decat sa stergeti cu o laveta imbibata in alcool pentru a scapa de majoritatea germenilor si amprentelor. In lipsa acestuia, niste apa cu sapun functioneaza in acelasi mod. 

Va sugeram sa insistati asupra volanului masinii. Volanul poate ascunde de patru ori mai multi germeni decat un capac de WC, in special in fisurile si cutele de pe volan, fie ca este imbracat in piele sau nu, si pe spitele acestuia. Din acest motiv, va recomandam sa folositi un dezinfectant pentru a curata suprafetele volanului. Acestea includ butoanele de control radio, pilotul automat si padelele de schimbare a vitezei. Totodata, nu uitati de maneta de semnalizare si cea de actionare a stergatoarelor.

Curatati de asemenea consola centrala, fetele usilor si cotiera, dar si ecranele, cuplele, canelurile, gurile de aer conditionat si nu in ultimul rand, manerele usilor. Acestea sunt atinse mai mult decat va dati seama si sunt pline de bacterii. Veti fi probabil suprinsi de cat de murdare sunt zonele mentionate mai sus in momentul in care le veti sterge cu servetele.

Ce sa nu folositi?

Va recomandam sa NU folositi orice tip de clor sau apa oxigenata pentru curatarea interiorului masinii dumneavoastra. Ambele substante vor distruge germenii si coronavirusul, dar vor provoca totodata, deteriorarea suprafetelor din vinil si plastic utilizate in majoritatea interioarelor masinilor de astazi. 

Sub nicio forma nu trebuie sa folositi produse de curatare pe baza de amoniac. Acestea pot fi gasite sub forma produselor de curatat sticla, de regula de culoare albastra. Amoniacul descompune vinilul de pe bordul masinii, facandu-l lipicios cand este expus la caldura si lumina. In plus, pentru a evita deteriorarea suprafetelor tratate anti-orbire, produsele de curatare sticla nu trebuie folosite pentru curatarea ecranelor touchscreen. 

In cazul in care nu dispui de alcool sau alte substante de curatat, o curatare serioasa cu apa si sapun este suficienta. Coronavirus actioneaza ca un facilitator care infecteaza alte celule, dar este descompus de sapun. Produsele foarte puternice de curatare vor actiona imediat, iar in cazul apei cu sapun e posibil sa dureze putin mai mult pentru a curata eficienta suprafetele de virus. Aveti grija sa nu frecati prea intens, intrucat riscati sa indepartati vopseaua sau invelisul suprafetelor.

Spalati-va des pe maini!

In cele din urma, cel mai bun sfat ramane urmatorul: Igienizati-va mainile in mod regulat. Chiar si dupa curatati corespunzator vehiculul, daca mainile dumneavoastra sunt murdare, puneti germenii inapoi pe suprafetele curate.

Aceste sfaturi de curatare a masinii au fost puse la dispozitia dumneavoastra de Smart Service Barlad pentru a va ajuta sa va pastrati vehiculul curat si dezinfectat in aceasta perioada sensibila. Nicio cantitate de dezinfectant nu va va feri 100% de coronavirus, dar urmand aceste sugestii, puteti ajuta la prevenirea si diminuarea riscului de a raspandi aceasta infectie. 

Articol preluat de pe MarketWatch.com

LEAVE A COMMENT

Your comment will be published within 24 hours.

2019 © SMARTservice