fbpx
Cum să conduci iarna ca un profesionist. Sfaturi de condus pe timp de iarnă.
  • 1376
  • 0

Cum să conduci iarna ca un profesionist. Sfaturi de condus pe timp de iarnă.

Condusul în timpul iernii poate reprezenta o provocare chiar și pentru șoferii experimentați, mai ales atunci când avem de a face cu zăpadă, gheață sau polei. ❄️

Iată câteva sfaturi care, garantat, te vor ajuta pentru a rămâne în siguranță pe parcursul călătoriilor în lunile de iarnă.

Asigură-te că ai mașina pregătită de iarnă. 

  • Echipează mașina cu anvelope de iarnă, întrucât acestea sunt concepute special pentru a face față provocărilor de a conduce în cele mai periculoase luni ale anului. De la profilul pneurilor și până la compoziția chimică a cauciucului, acestea sunt construite pentru a oferi o mai bună aderență și mai mult control în condiții de iarnă, respectiv pe zăpadă, gheață sau polei. De asemenea, poți apela la lanțuri și material antiderapant.
  • Instalația de încălzire trebuie să funcționeze în parametrii normali. În cazul în care sistemul de încălzire este defect, vei fi nevoit să conduci îmbrăcat cu hainele de iarnă, lucru care împiedică semnficativ mișcările.
  • Bateria trebuie să fie încărcată complet și să funcționeze la performanțe maxime.
  • Luminile de zi, de întâlnire și cele de ceață trebuie să fie perfect funcțional.
  • Soluția pentru spălarea parbrizului trebuie să fie înlocuită cu una specială destinată anotimpului de iarnă.
  • Completează, dacă este necesar, nivelul combustibilului, uleiului, antigelului și al lichidului de parbriz.

* Ideală ar fi o verificare completă a autovehiculului la un service auto autorizat, însă, dacă dorești să îți pregătești mașina singur/ă este important să ai în vedere toate aceste aspecte.

Sursa: media.autoblog.md

Înainte de a porni îndepărtează zăpada de pe mașină și dezgheață parbrizul.

Dacă zăpada nu este îndepărtată de pe mașină, aceasta poate aluneca și poate acoperi câmpul vizual în timpul călătoriei. De asemenea, curăță geamurile de gheață și menține astfel o vedere clară a drumului. Pentru acest lucru este recomandat să utilizați o racletă sau o perie specială. O altă soluție mult mai rapidă este cea a aplicării spray-ului de dezghețare parbriz, și în doar câteva secunde puteți porni la drum.
* Puteți găsi aceste produse chiar la noi la service, la prețuri foarte redus.

Nu brusca volanul sau pedalele mașinii.

Mișcările bruște pot duce la pierderea controlului, mai ales în condiții de aderență scăzută. Frânează din timp, virează ușor și nu accelera brusc.
Nu uita! Mai bine să ajungi la destinație cu întârziere, decât să riști un accident.

Păstrează distanța față de celelalte mașini.

Adoptă o conduită preventivă și păstrează o distanță sigură față de celelalte autovehicule. Chiar dacă mașina este echipată cu pneuri de iarnă, aderența are de suferit atunci când drumul este înghețat, ud sau acoperit cu zăpadă.
Ideal ar fi ca distanța dintre mașini să fie de două ori mai mare decât viteza cu care conduci. Spre exemplu, dacă te deplasezi cu 30 km/oră, este indicat ca distanța față de vehiculul din față să fie de 60 de metri.

Folosește frâna de motor.

Atunci când carosabilul este acoperit de polei, gheață sau zăpadă, aderența va fi mult mai scăzută. Așadar, recomandăm utilizarea frânei de motor, cât de des posibil pentru a păstra aderența dintre carosabil și roți.
Cum se utilizează frâna de motor? Trebuie doar să calci pedala de ambreiaj și să introduci cutia de viteze într-o treaptă inferioară celei cu care ai condus până în momentul respectiv, iar apoi eliberezi pedala de ambreiaj. Nimic mai complicat.

Sursa: europafm.ro

Cum controlăm mașina când intră în derapaj?

În cazul în care autovehiculul derapează și simți că ai pierdut stabilitatea acestuia, ceea ce trebuie să faci este să ridici piciorul de pe frână și să miști ușor volanul în sensul invers al derapării.

⚠️ Dacă roțile din față derapează, autovehiculul va aluneca înafara carosabilului. Într-o astfel de situație, încetinește și ține controlul asupra volanului, astfel încât mașina să înainteze drept.
⚠️ Dacă roțile din spate derapează, partea din spate a mașinii va aluneca către părțile laterale. În acest caz, menține volanul în direcția alunecării până ce mașina se oprește din derapat, și apoi mișcă volanul în sensul opus alunecării, pentru a îndrepta mașina.

Sursa: autolatest.ro

Condusul pe timpul iernii poate reprezenta într-adevăr o provocare. Cu toate aceastea, nu trebuie să abandonezi mașina în garaj. Atât timp cât vei ține cont de toți ceilalți participanți la trafic, vei conduce prudent, cu viteză redusă și vei urma recomandările noastre, nu va exista nici o problemă.

Sperăm că acest articol v-a fost util!

Nu ezitați să ne contactați pentru orice problemă întâmpinați.

LEAVE A COMMENT

Your comment will be published within 24 hours.

2019 © SMARTservice