- martie 9, 2021
- By Smart Service
- In Uncategorized
- Tags consum combustibil, frana de motor
- 922
- 0
Cum reducem consumul? Permanenta preocupare a șoferilor. Prețul combustibilului fluctuează de la o perioadă la alta, fapt ce ne determină să căutăm soluții pentru a minimiza costurile. Din fericire, avem pentru tine 10 sfaturi care te vor ajuta să economisești bani și să conduci mai economic.
1. Planifică-ți călătoria
Organizarea traseului reprezintă una dintre metodele fundamentale care te vor ajuta în reducerea consumului de combustibil. Utilizează sistemul de navigație auto pentru a alege cea mai eficientă rută, evitând aglomerația sau drumurile în lucru. Majoritatea mașinilor moderne prevăd acest sistem de navigație inclus în computerele de bord.
De asemenea, poți apela la o aplicație GPS, precum Waze. Aceasta te va ajuta să ajungi la destinație în cel mai scurt timp, folosind ruta cea mai apropiată și mai ferită de trafic.
2. Schimbă la timp filtrul de aer
Un filtru de aer murdar sau înfundat poate influența în mod considerabil consumul de carburant și puterea dezvoltată de motor. Dacă filtrul nu permite accesul suficient al aerului în camera de ardere, amestecul de aer-carburant nu va fi cel optim.
Astfel, consumul poate crește cu până la 20% mai mult. Așadar, noi recomandăm schimbarea la timp a filtrului de aer, mai ales, având în vedere faptul că este o operațiune foarte ușoară și deloc costisitoare.
3. Verifică periodic presiunea din anvelope
Rularea pe carosabil cu anvelopele sub-umflate, nu doar că îți pune în pericol siguranța și crește uzura, dar are și are un impact semnificativ asupra valorii de consum, mai ales atunci când viteza crește. De ce? Pentru că rezistența la rulare crește, iar motorul trebuie să depună mai mult efort, crescând astfel consumul.
Verifică în mod regulat dacă anvelopele au presiunea optimă, așa cum e specificată de către producător în manualul autovehicului. Durează foarte puțin, dar este o verificare foarte importantă. O anvelopă ce are o presiune mai scăzută decât cea optimă, va genera creșterea cheltuielilor de carburant cu 3%.
4. Evită încărcarea portbagajului cu greutăți prea mari
Un alt aspect important de avut în vedere pentru a economisi combustibil este reprezentat de greutatea pe care mașina trebuie să o susțină. Cu cât mașina este mai grea, cu atât motorul trebuie să depună mai mult efort pentru a înainta, și astfel consumul de carburant crește.
Așadar, ușurează-ți mașina de lucrurile mai puțin necesare din portbagaj. Toate obiectele pe care le ținem în plus depozitate în mașină vor face consumul să crească. O mașină încărcată complet, cu 5 persoane și bagaje duc la un consum mai mare cu 15-20%.
5. Evită rotațiile mari
Este bine cunoscut faptul că un stil de condus agresiv va determina un consum de combustibil crescut. Însă, puține persoane știu că, dacă apeși pedala de accelerație brusc, motorul consumă mai mult decât dacă ai avansa progresiv, fără suprasolicitare. Evită să frânezi din scurt. Anticipează și folosește frâna de motor pentru a reduce viteza într-un mod natural.
Ținând cont de acest sfat, vei putea reduce consumul cu până la 5% în oraș și 22% când circuli pe autostradă.
6. Oprește sistemul de climatizare dacă acesta nu este necesar
Aerul condiționat constituie un alt factor care poate influența consumul de combustibil, întrucât solicită motorul. Dacă acesta nu este necesar, asigură-te că este oprit și nu uiți de el pe parcursul călătoriei.
7. Realizează reviziile regulat
O mașină bine întreținută, a cărei revizii sunt realizate în mod regulat de către un profesionist, va funcționa mai eficient și va consuma mai puțin combustibil.
Utilizează doar combustibilul și uleiul recomandat în manualul vehiculului pentru o eficiență sporită a consumului.
8. Folosește frâna de motor
Experții auto recomandă folosirea frânei de motor, întrucât aceasta este o măsură de siguranță în plus, dar și o metodă de a economisi carburant, mai ales atunci când circulăm în oraș, unde există numeroase semafoare.
Utilizând frâna de motor, viteza scade treptat și nu mai este necesară oprirea bruscă a mașinii. Astfel, pe lângă eficientizarea consumului, putem preveni și uzura frânelor.
9. Redu staționările cu motorul pornit
Așteptarea cu motorul pornit une una dintre cele mai frecvente cauze ale consumului excesiv de combustibil. Recomandat este să oprești motorul imediat ce ai ajuns la destinație, dacă staționarea durează mai mult de un minut. Astfel, nu vei cauza cheltuieli inutile și emisii de carbon.
Deși pare greu de crezut, e important de știut faptul că o oră de așteptare cu motorul pornit echivalează cu aproximativ 30 km conduși.
10. Adoptă un stil de conducere anticipativ
Anticipează traficul și adaptează constant viteza la drum. Nu accelera mai mult decât este nevoie și astfel nu vei fi nevoit să frânezi brusc, fapt ce duce la creșterea consumului.
În concluzie, respectând recomandările prezentate, menținând autovehiculul îngrijit și monitorizând funcționarea corespunzătoare a acestuia, vei reuși să economisești în mod considerabil combustibil, dar și să prelungești durata de viața a acesteia.
Conform Consiliului German de Siguranță Rutieră, punerea în aplicare a acestor tehnici de economisire poate duce la o scădere a cheltuielilor de carburant cu până la 25%.
Faceti o programare online si va vom contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.
FACETI O PROGRAMARE