- noiembrie 27, 2020
- By Smart Service
- In Sfaturi utile pentru șoferi, Siguranta auto
- Tags anvelope de iarna, cele mai bune anvelope de iarna, eticheta UE a anvelopelor
- 929
- 0
Tu ai început pregătirea mașinii pentru sezonul rece? Dacă nu, acum este momentul. Luna decembrie ne bate la ușă, iar temperaturile încep să scadă de la o zi la alta. Totodată, cauciucurile de iarnă devin indispensabile, întrucât acestea sunt cele care au grijă de siguranța ta pe parcursul călătoriei atunci când temperaturile sunt scăzute.
Așadar, în continuare, venim în ajutorul tău cu cele mai importante informații de care ai nevoie pentru a-ți putea alege cele mai bune anvelope de iarnă.
Cauciucuri de iarnă – sunt necesare sau doar obligatorii? ❄️
Potrivit Codului Rutier, este interzis să circuli cu autovehiculul pe un drum public atunci când condițiile atmosferice presupun zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu cauciucuri de iarnă. Acest lucru este prevăzut în OG nr. 5/ 2011, cunoscută și sub denumirea de ”Legea cauciucurilor de iarnă”, ce a intrat în vigoare în noiembrie 2011.
Pentru circularea fără a avea autoturismul echipat se aplică sancțiuni usturătoare, cuprinse între 1300 și 3000 lei. Dar, cel mai bine, fii precaut și evită o astfel de situație. Data de la care anvelopele de iarnă sunt obligatorii nu este specificată, însă, de regulă, un set de anvelope de iarnă devine strict necesar atunci când temperatura ajunge la mai puțin de 7 grade Celsius.
În ceea ce privește necesitatea acestora, cel mai important aspect este siguranța șoferului, a pasagerilor, cât și a celorlalți participanți la trafic. Anvelopele de iarnă vor face manevrarea autoturismului mult mai sigură și mai ușoară, păstrând o aderență adecvată.
Anvelope de iarnă sau anvelope all season? Care este diferența?
Anvelopele de iarnă sunt concepute special pentru a face față provocărilor de a conduce în cele mai periculoase luni ale anului. De la profilul pneurilor și până la compoziția chimică a cauciucului, acestea sunt construite special pentru a oferi o mai bună aderență și mai mult control în condiții de iarnă, respectiv pe zăpadă, gheață sau polei. Anvelopele de iarnă sunt realizate dintr-un cauciuc moale, ce își păstrează aderența în condiții de îngheț. Profilul adânc al pneurilor, prevăzut cu numeroase lamele, asigură o tracțiune optimă pe zăpadă.
Anvelopele all season au fost concepute pentru a oferi performanțe adecvate atât în sezonul mai cald, cât și în sezonul rece, însă, s-a demonstrat de-a lungul timpului faptul că acestea sunt eficiente doar pentru condiții meteorologice moderate. Pentru a-și putea îndeplini datoria de a ne oferi siguranță și durabilitate, atât pe timp de iarnă, cât și în sezonul foarte călduros, anvelopele all season prezintă în compoziția lor anumiți substituenți. Acest lucru face ca performanța rulării autovehicului să scadă atunci când circulăm pe un drum înzăpezit sau înghețat, în comparație cu cele de iarnă. Așadar, pentru condusul pe timpul iernii, un set de cauciucuri de iarnă este întotdeauna cel mai recomandat.
Potrivit RAR, anvelopele mixte sau all season nu sunt recunoscute drept anvelope de iarnă. Anvelopele all season sunt acceptate doar dacă prezintă inscripția specifică de iarnă (M+S, M.S., MS sau M&S), conform OG. nr 5/2011.
Cum alegi cauciucurile de iarnă potrivite?
Odată ajuns în magazinul de anvelope sau pe site-ul web de pe care dorești să le achiziționezi, ai putea întâmpina unele dificultăți în alegerea modelului potrivit de cauciucuri pentru mașina ta. Iată care sunt cele mai importante criterii de care trebuie să ții cont în luarea deciziei.
Ce reprezintă eticheta UE a anvelopelor?
Eticheta UE a anvelopelor furnizează cele mai importante informații despre performanțele pneurilor și te ajută să compari ușor diferitele modele disponibile. Obligatorie încă din 2012, eticheta UE cuprinde trei indicatori esențiali: consumul de carburant, clasele de aderență, precum și zgomotul.
Anvelopele influențează consumul de combustibil al mașinii tale în proporție de până la 20%. Astfel că, anvelopele încadrate la clasa A vor consuma cel mai puțin carburant, iar cele încadrate la clasa G vor consuma cel mai mult. Fiecare clasă semnifică o economie de 0,2 l/ 100 km față de clasa superioară.
Cel de-al doilea indicator arată cât de repede frânează anvelopele atunci când carosabilul este ud. Desigur, clasa A este ideală pentru siguranța ta, clasa G fiind cea mai puțin sigură. Diferența de frânare pe carosabil umed de la o clasă la alta este de 3 metri, deci între clasele A și G, respectiv cele mai bune și cele mai slabe, diferența este de 18 metri.
Ultimul indicator arată nivelul de zgomot exterior, calculat în decibeli. De regulă, anvelopele sub 68 dB sunt catalogate drept silențioase, anvelopele între 68 și 71 dB au un nivel mediu de zgomot, iar anvelopele care produc mai mult de 71 dB sunt considerate zgomotoase.
Cum poți achiziționa cele mai bune cauciucuri de iarnă?
Mai simplu ca niciodată. Contactează-ne și ne ocupăm noi de tot.
Faceti o programare online si va vom contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.
FACETI O PROGRAMARE