fbpx
Cauciucuri de iarnă 2020. Cum faci alegerea potrivită?

Cauciucuri de iarnă 2020. Cum faci alegerea potrivită?

Tu ai început pregătirea mașinii pentru sezonul rece? Dacă nu, acum este momentul. Luna decembrie ne bate la ușă, iar temperaturile încep să scadă de la o zi la alta. Totodată, cauciucurile de iarnă devin indispensabile, întrucât acestea sunt cele care au grijă de siguranța ta pe parcursul călătoriei atunci când temperaturile sunt scăzute.

Așadar, în continuare, venim în ajutorul tău cu cele mai importante informații de care ai nevoie pentru a-ți putea alege cele mai bune anvelope de iarnă.

Cauciucuri de iarnă – sunt necesare sau doar obligatorii? ❄️

Potrivit Codului Rutier, este interzis să circuli cu autovehiculul pe un drum public atunci când condițiile atmosferice presupun zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu cauciucuri de iarnă. Acest lucru este prevăzut în OG nr. 5/ 2011, cunoscută și sub denumirea de ”Legea cauciucurilor de iarnă”, ce a intrat în vigoare în noiembrie 2011. 

Pentru circularea fără a avea autoturismul echipat se aplică sancțiuni usturătoare, cuprinse între 1300 și 3000 lei. Dar, cel mai bine, fii precaut și evită o astfel de situație. Data de la care anvelopele de iarnă sunt obligatorii nu este specificată, însă, de regulă, un set de anvelope de iarnă devine strict necesar atunci când temperatura ajunge la mai puțin de 7 grade Celsius.

În ceea ce privește necesitatea acestora, cel mai important aspect este siguranța șoferului, a pasagerilor, cât și a celorlalți participanți la trafic. Anvelopele de iarnă vor face manevrarea autoturismului mult mai sigură și mai ușoară, păstrând o aderență adecvată.

Anvelope de iarnă sau anvelope all season? Care este diferența?

Anvelopele de iarnă sunt concepute special pentru a face față provocărilor de a conduce în cele mai periculoase luni ale anului. De la profilul pneurilor și până la compoziția chimică a cauciucului, acestea sunt construite special pentru a oferi o mai bună aderență și mai mult control în condiții de iarnă, respectiv pe zăpadă, gheață sau polei. Anvelopele de iarnă sunt realizate dintr-un cauciuc moale, ce își păstrează aderența în condiții de îngheț. Profilul adânc al pneurilor, prevăzut cu numeroase lamele, asigură o tracțiune optimă pe zăpadă.

Anvelopele all season au fost concepute pentru a oferi performanțe adecvate atât în sezonul mai cald, cât și în sezonul rece, însă, s-a demonstrat de-a lungul timpului faptul că acestea sunt eficiente doar pentru condiții meteorologice moderate. Pentru a-și putea îndeplini datoria de a ne oferi siguranță și durabilitate, atât pe timp de iarnă, cât și în sezonul foarte călduros, anvelopele all season prezintă în compoziția lor anumiți substituenți. Acest lucru face ca performanța rulării autovehicului să scadă atunci când circulăm pe un drum înzăpezit sau înghețat, în comparație cu cele de iarnă. Așadar, pentru condusul pe timpul iernii, un set de cauciucuri de iarnă este întotdeauna cel mai recomandat.

Potrivit RAR, anvelopele mixte sau all season nu sunt recunoscute drept anvelope de iarnă. Anvelopele all season sunt acceptate doar dacă prezintă inscripția specifică de iarnă (M+S, M.S., MS sau M&S), conform OG. nr 5/2011.

Cum alegi cauciucurile de iarnă potrivite?

Odată ajuns în magazinul de anvelope sau pe site-ul web de pe care dorești să le achiziționezi, ai putea întâmpina unele dificultăți în alegerea modelului potrivit de cauciucuri pentru mașina ta. Iată care sunt cele mai importante criterii de care trebuie să ții cont în luarea deciziei.

 • Dimensiunea

  În primul rând, fii atent la dimensiunile optime ale anvelopelor. Este foarte important ca acestea să corespundă cu specificațiile din Cartea Tehnică a mașinii. 
  Un exemplu de dimensiune este: anvelope iarnă 195 65 R15, unde 195 reprezintă lățimea în mm, 65 este raportul de înălțime, iar 15 reprezintă diametrul anvelopei în inch. 
 • Indicele de încărcare

  Un alt criteriu important este cel al indicelui de încărcare sau de sarcină. Reprezentat în general printr-un număr de 2 sau 3 cifre, indicele de sarcină indică greutatea maximă pe care anvelopele o pot suporta, fără ca performanțele mașinii să fie afectate. Așadar, atunci când achiziționezi noi anvelope, asigură-te că acestea prezintă un indice de încărcare adecvat, care să răspundă nevoilor tale.
  De exemplu, pentru anvelopele 195-65-r15 91T indicele de încărcare (prescurtat „IS”) este 91 și arată o capacitatea de 615 kg. Astfel, un set de cauciucuri vor suține maxim 2560 kg.
Sursa: anvelodrom.ro
 • Stilul de șofat

  Fiecare șofer are propriul stil de condus și propriile preferințe. Ține cont de acest aspect pentru a face o alegere potrivită. Dacă ai un stil de condus sportiv, alege un set de anvelope cu o bună manevrabilitate, care asigură cea mai scurtă distanță de frânare. Deși acestea au un consum puțin mai mare de carburant, ele garantează o mai mare siguranță în trafic.

  În schimb, dacă obișnuiești să conduci cu viteză moderată, te poți orienta către anvelope cu rezistență mai redusă la rulare, ce vor oferi un consum de carburant redus și un bun randament kilometric.
  De asemenea, șoferii care își doresc un confort sporit la volan, se pot îndrepta către anvelope cu un nivel scăzut de zgomot, precum și cu o bună absorbție a șocurilor provocate de denivelările pe șosea.
 • Bugetul și calitatea brandului

  Și nu în ultimul rând, bugetul este cel care dictează achizițiile. Prețul anvelopelor poate varia destul de mult de la anvelope premium, medii și până la anvelope de buget. Ceea ce diferă între aceste tipuri de anvelope este calitatea materialelor din compoziția cauciucului, procesul de fabricație, precum și standardele stricte de testare.

  Așadar, anvelopele premium vor oferi performanțe superioare, dar la un preț mult mai mare față de brandurile de buget. Iată câteva exemple orientative, într-o ordine complet aleatorie.
  ➜ Branduri premium: anvelope Michelin, Bridgestone, Continental, Dunlop, Nokian, etc.
  ➜ Branduri din segmentul de mijloc: anvelope Hankook, Falken Nexen, Toyo, Sava, etc.
  ➜ Branduri de buget: Taurus (de la Michelin), Debica (de la Goodyear), Kingstar (de la Hankook), Viking (de la Continental), etc.

Ce reprezintă eticheta UE a anvelopelor?

Eticheta UE a anvelopelor furnizează cele mai importante informații despre performanțele pneurilor și te ajută să compari ușor diferitele modele disponibile. Obligatorie încă din 2012, eticheta UE cuprinde trei indicatori esențiali: consumul de carburant, clasele de aderență, precum și zgomotul

Anvelopele influențează consumul de combustibil al mașinii tale în proporție de până la 20%. Astfel că, anvelopele încadrate la clasa A vor consuma cel mai puțin carburant, iar cele încadrate la clasa G vor consuma cel mai mult. Fiecare clasă semnifică o economie de 0,2 l/ 100 km față de clasa superioară.

Cel de-al doilea indicator arată cât de repede frânează anvelopele atunci când carosabilul este ud. Desigur, clasa A este ideală pentru siguranța ta, clasa G fiind cea mai puțin sigură. Diferența de frânare pe carosabil umed de la o clasă la alta este de 3 metri, deci între clasele A și G, respectiv cele mai bune și cele mai slabe, diferența este de 18 metri.

Ultimul indicator arată nivelul de zgomot exterior, calculat în decibeli. De regulă, anvelopele sub 68 dB sunt catalogate drept silențioase, anvelopele între 68 și 71 dB au un nivel mediu de zgomot, iar anvelopele care produc mai mult de 71 dB sunt considerate zgomotoase.

Cum poți achiziționa cele mai bune cauciucuri de iarnă?
Mai simplu ca niciodată. Contactează-ne și ne ocupăm noi de tot.

LEAVE A COMMENT

Your comment will be published within 24 hours.

2019 © SMARTservice